Deri Kanseri Tedavisi Ankara
Cilt en büyük organımızdır. Bu nedenle yaşadığımız süre boyunca bizimle birlikte yaşlanır ve bazı değişikliklere uğrar. Ciltte gerek doğuştan var olan benler; gerekse sonradan oluşan benler, güneş lekeleri ve diğer doku değişmeleri genellikle iyi huylu olsa da bazen kanser öncüsü hücreler barındırabilir ve deri kanserine dönebilir. Bunun yanında herhangi bir cilt lezyonundan dönüşmeyen ve direk cilt kanseri olarak ortaya çıkan deri lezyonları da vardır. Malign melanom cilt kanserinin ve diğer cilt kanserlerinin tedavisi cerrahidir ve öncelik kanserli dokunun çıkarılması ve tamamen temizlenmesidir. Erkenden teşhis edildiğinde bu işlem çok daha kolay olmakta ve kişinin sağlıklı bir ömür sürmesinde hayati önem taşımaktadır. Deri kanserinin olduğu bölgenin temizlenmesi ve yeniden yapılandırılması amacıyla yapılan işlemler estetik cerrahlar tarafından yapılır. Op. Dr. Can Öztekin tarafından da yapılan deri kanseri tedavisi, birçok kişinin hastalık ilerlemeden sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Deri kanserleri hakkında detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?
Cilt kanserleri, cilt üzerinde sonradan çıkan yara, şişlik ve doku değişmeleri şeklinde görülebildiği gibi var olan benlerin değişmesiyle de oluşabilir. En sık görülen deri kanseri türleri:
Malign Melanom Cilt Kanseri: Deriye rengini veren melanosit hücrelerinde görülen cilt kanseri türüdür. Çoğunlukla kahverengi ya da siyah renklidir ve canlı ayrı bir organizma görüntüsü vardır. Eğer kanseröz hücreler melanom üretmiyorsa bu durumda kanser pembe ya da sarımsı kahverengi renklerde görülebilir. En az görülen cilt kanseri türüdür. Ailevi olabilir. Kan ve lenf yoluyla metastaz yapmaya yatkındır. En tehlikeli cilt kanseri olup erken teşhis ve yapılacak cerrahi tedavi çok önemlidir. Sonrasında kemoterapi ve immünoterapi de ek tedavi olarak gerekebilir. Saçlı deri de dahil olmak üzere vücudun her yerinde görülebilir.
Bazal Hücreli Karsinom (B.C.C.): En sık karşılaştığımız cilt kanseri türüdür. Sık olarak, iyileşmeyen yada habire tekrarlayan yaralar şeklinde gözükür. En çok baş boyun bölgesinde güneşe direk maruz kalan burun, kulak, alın, elmacık kemikleri yada saçsız deri gibi çıkıntılı alanlarda görülür. Bazen düz ve sert yapıdadır ve etrafa doğru yayılan kılcal damarlar görülebilir ( yüzeysel yayılan tip). Bazal hücreli karsinom görülen bölgedeki dokular çok kolay incinebilir. Bazen de noduler tip olur ve inci büyüklüğünde şişlikler olarak kendini gösterir. Metastaz yapmaz ve tedavisi; cerrahi ile o alanın tam olarak çıkarılmasıdır. Tekrarlamaz fakat o kişide başka bir alanda ikinci bir BCC (bazal hücreli kanser) görülme olasılığı normal topluma göre çok daha yüksektir.
Skuamöz Hücreli Karsinom (S.C.C.): En sık görülen ikinci cilt kanseri türüdür. Bazal hücreli kanserler gibi direk olarak oluşabildiği gibi diğer cilt lezyonlarından da dönüşebilir. Sert, pul pul ve kabuklu bir yüzeye sahip kanser türüdür. Kırmızı lekeli bir görünüme de sahip olabilir. En çok güneşe direk maruz kalan baş boyun bölgesi gibi açık alanlarda görülür. Dudak kanserlerin hemen hemen hepsi SCC’dir. İleri evrelerinde lenf yoluyla metastaz yapar. Tedavileri cerrahidir.
Deri Kanseri Neden Olur?
Birçok kanser türünde olduğu gibi cilt kanserinde de genetik faktörlerin rolü büyüktür. Dış etkenlere karşı daha hassas olan açık ten rengine sahip olmak, ben vb. cilt lekelerine yatkın olmak bu genetik faktörler arasında sayılabilir. Bunun dışında;
*Ultraviyole (UV) ışın türleri deri kanserine neden olabilir. Melanom ve diğer deri hücrelerinin zarar görmesine neden olan ultraviyole ışınları deri hücrelerinin DNA’sını değiştirir. Ultraviyole ışınlarının başlıca kaynağı GÜNEŞTİR. Solaryum da UV ışınları nedeniyle melanom kanserini artıran etkenler arasında kabul edilmektedir.
*Benler deri kanserine neden olabilir. Benler, herkeste görülebilen ve genellikle iyi huylu olan tümörlerdir. Fakat güneş ışığı vb. cilt için zararlı dış etkenlerden kolayca etkilenirler. Bu nedenle benlerde zamanla zararlı doku değişmeleri gözlemlenebilir. Aynı zamanda fazla beni olan kişilerde deri kanseri riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
*Yaş ve cinsiyet deri kanserinde belirleyici olabilir. Yapılan araştırmalar, deri kanserinin en sık 25 – 29 yaş grubu bireylerde görüldüğü sonucunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda deri kanserinin, erkeklerde en sık görülen 4. kanser türü olduğu; kadınlarda ise meme ve rahim kanserinden sonra en sık görülen 3. kanser türü olduğu saptanmıştır.
Cilt Kanseri Tedavisi
Cilt kanseri tedavisinde amaç; ciltte hasara neden olan kanserli dokunun tamamen temizlenmesidir. Eğer bu işlem doğru gerçekleştirilirse tedavide başarı oranı oldukça yüksektir. Deri kanseri tedavisinde estetik cerrahinin de önemi büyüktür. Kanserli hücrenin bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre estetik işlemlerin yapılması gerekebilir. Çünkü kanserli hücreler temizlendikten sonra ameliyatlı bölgede işlev kaybı olmaması önemlidir. Bu nedenle estetik cerrahlar, vücudun farklı bölgelerinden yağ ve dokular alarak ameliyatlı bölgeyi yeniden yapılandırabilir.
Ankara Deri Kanseri Tedavisi
Deri kanserlerinde kanserin tipi, ilerleme hızı, ilerleme şekli ve kanserli hücrelerin nerede bulunduğu çok önemlidir. Bu nedenle her tedavinin kişiye özel planlanması tercih edilir. Cerrahi işlem, deri kanserlerinin tedavisinde başarıya götüren temel aşamadır. Tüm deri kanserlerinin tedavisi plastik cerrahlar tarafından yapılır. Deri kanserlerinin yüzde beşini oluşturan malign melanomda ise multidisipliner yaklaşım gerekir. Buradaki dokular tamamen temizlendikten sonra destekleyici kemoterapi, immünoterapi tedavileri de tavsiye edilebilir. Deri kanserleri ve cerrahi tedavi süreci hakkında daha detaylı bilgi almak için 0312 436 44 41 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.